Jeroen Vogelzang en het sprookje

Mijn eerste ervaring met het sprookje is als leerkracht. Ik gaf les op het SBO in Heerenveen en ging elk jaar met mijn klas naar het sprookje. Wat een belevenis.

Eerste kennismaking

In 2004 werd ik door Herman van der Baan gebeld met de vraag of ik mee wilde spelen in het sprookje. Ik heb geen moment getwijfeld. Ik vond het ontzettend spannend. We repeteerden destijds twee keer in de week in de Compagnie. Aangezien ik nog geen rijbewijs had kwam ik daar altijd per bus. Twee avonden in de week even uit je dagelijkse routine stappen en de sprookjeswereld in. Ik vond het geweldig. De ploeg van spelers was geweldig en vanaf de eerste repetitie hoorde ik er helemaal bij.

Ondergedompeld in de sprookjessferen

Mijn eerste rol was die van Amorio in ‘Hoog bezoek aan Kneuzel’, een geweldige over de top rol van een bloemist die op alles en iedereen verliefd werd. Een knaloranje overall, een groene bloes en een wit bontje. Die eerste voorstelling was zo ontzettend spannend. De zaal zat vol met enthousiaste kinderen. Wat een waanzinnige ervaring was dat. We speelden 11 voostellingen (3 per dag) in de sprookjesweek. De sfeer achter de schermen is eigenlijk niet te beschrijven. Je bent een hele week ondergedompeld in de sprookjessferen. Rond 7:00 komen de eerste mensen al binnendruppelen om rustig in de schmink bij te komen. We eten met elkaar, we lachen, we slapen en we lachen nog meer. Rond 23:00 verlaten we het theater weer om vervolgens de dag erna weer opnieuw te beginnen.

De groep met spelers is heel bijzonder

Ik heb met Abe, Alie, Herman, Yvonne, en Benny mogen spelen, die al meer dan 30 verschillende sprookjes hebben gespeeld. De spelersgroep voelt als een echte familie. Er wordt getrouwd, er worden kinderen geboren en er zijn verliezen. Alles wordt met elkaar gedeeld. Heel bijzonder. Dat is ook de kracht van het sprookje in Heerenveen. Die mooie mensen die met elkaar elk jaar weer mooie voorstelling maken.

Het mooiste blijft de koppies van de kinderen

In de jaren die ik tot nu heb meegedaan, heb ik prachtige rollen mogen spelen. Ik was Repelsteeltje die letterlijk de lucht in werd geschoten of Grumpy, de mopperige dwerg uit Sneeuwwitje. Ik was de arrogante keizer die in zijn onderbroek stond tijdens de ‘Nieuwe kleedster van de keizer’ en de molenaarszoon in ‘De Gelaarsde Kat’. Ik heb prinsessen gezoend, gedanst en gezongen, in kisten geklommen, vast gezeten aan een zwaan en zelfs een spraakgebrek gehad. Maar het mooiste blijft toch altijd de koppies van de kinderen. Wat is het heerlijk om ze te zien genieten. Ze waarschuwen de helden en worden boos op de slechteriken. Het blijft een hele belevenis voor de kinderen om in het theater naar een voorstelling te kijken.

Gelukkig zijn er nog genoeg bekende en onbekende sprookjes om ten tonele te brengen en hoop ik nog vele mooie rollen te mogen spelen.

Op de foto

Op deze foto’s ben ik te zien als Repelsteeltje tijdens het gelijkgenaamde sprookje (2006), als dwerg Grumpy in “Sneeuwwitje” (2007), als molenaarszoon in “De Gelaarsde Kat” (2010) en als De Keizer in “De nieuwe kleedster van de keizer” (2014).